Online-aktiviteetit, joista e-urheilun fanit pitävät

E-urheilu on noussut ryminällä suureen suosioon viime vuosien aikana. E-urheilua seuraa alati kasvava joukko: globaalisti tarkasteltaessa e-urheilulla on jo enemmän katsojia kuin baseballilla ja golfilla. E-urheiluturnauksia striimataan netissä, ja tarkka katsojamäärä ei ole tiedossa, mutta arvioiden mukaan e-urheilua katsoo vuositasolla noin 500 miljoonaa ihmistä ympäri maailman.

E-urheilussa pelataan monia eri pelityyppejä. Yleisimpiä ovat ensimmäisen persoonan ammuntapelit, taisteluareenamoninpelit ja reaaliaikaiset strategiapelit. Lisäksi edustettuina ovat myös muiden genrejen pelit, kuten battle royal -selviytymispelit sekä tappelu- ja urheilupelit.

E-urheilussa järjestetään lukuisia kansainvälisiä suurturnauksia, joissa mittelevät lajinsa huiput. Turnauksissa on jaossa parhaimmillaan kymmenien miljoonien eurojen voittopotit, joista kisataan maineen ja kunnian ohella.

E-urheilun faneille on tarjolla netissä muutakin tekemistä kuin omien suosikkijoukkueiden ja -pelaajien edesottamusten seuraaminen. Käymme läpi vinkkejä online-aktiviteetteihin, joista e-urheilun fanit pitävät.

Urheilulajien seuraaminen ja veikkaaminen

E-urheilussa tunnetuimmat lajit ovat Counter Strike Global Offensive, Dota 2, League of Legends ja Valorant. E-urheilussa pelataan kuitenkin myös urheilupelejä, kuten jalkapalloa ja jääkiekkoa. FIFAe on e-urheilupuolella kilpailullisesti pelattava peli, jossa pelataan EA Sportsin hallinnoimaa FIFA Global Series -sarjaa ja lajissa järjestetään myös MM-kisat. Suomessa pelataan Telian ja Veikkausliigan yhdessä järjestämä e-urheilusarja nimeltä eFutisliiga, jossa Suomen parhaat jalkapallojoukkueet mittelevät sarjan voitosta pelaamalla FIFA-peliä. Kutakin joukkuetta edustaa kaksi e-urheilijaa. Jääkiekossa pelataan NHL-sarjaa niin kansallisissa kuin kansainvälisissä turnauksissa.

Etenkin ne e-urheilufanit, jotka pitävät urheilupuolen peleistä, seuraavat kenties mielellään myös perinteisiä urheilulajeja ja niiden eri sarjoja sekä suurturnauksia. Oman suosikkilajin seuraamiseen voi saada lisää mielenkiintoa lyömällä vetoa sen kohteista. Jalkapallofaneille löytyy runsaasti veikakusmahdollisuuksia eri maiden liigoista sekä tietenkin kansainvälisistä turnauksista, kuten Jalkapallon em 2024. Etenkin turnauksiin vetoja on saatavilla jo hyvissä ajoin ennen pelien alkua sekä myös niiden aikana. Urheiluvedonlyönti kattaa lukuisia eri lajeja aina tutuista suosikkilajeista myös erikoisempiin kohteisiin.

E-urheilufanit voivat toki lyödä myös vetoa e-urheilukohteista, sillä ne ovat nykyään saatavilla jokaisella netin vedonlyöntisivustolla. Vedonlyönti e-urheilusta on noussut nopeasti perinteisten lajien rinnalle, samoin kuin sen suosio katsojienkin keskuudessa.

Penkkiurheilua saatetaan pitää passiivisena harrastuksena, mutta se ei välttämättä ole totta. Monelle oman suosikkilajin ja -urheilijoiden suoritusten seuraaminen on hyvinkin aktiivista. Lisäksi moni katsoo matseja yhdessä muiden kanssa, mikä tekee urheilun seuraamisesta myös sosiaalista. Urheilun seuraaminen tuo jännitystä elämään ja auttaa jopa vähentämään stressiä, kun peliä seuratessa arjen huolet unohtuvat. 

Digitaalisten pelien pelaaminen

E-urheilun seuraamisen ohella moni siitä pitävä pelaa myös e-urheilusta tuttuja pelejä itsekin. Lajituntemus tuo uuden ulottuvuuden oman suosikkipelin seuraamiseen. On myös luontevaa, että e-urheilusta kiinnostuneet pitävät pelaamisesta itsekin.

Ensimmäisen persoonan ammuntapeli Counter-Strike Global Offensive (CS:GO) on suosituin peli niin e-urheilussa kuin harrastajien keskuudessa. Vuonna 2012 julkaistu CS:GO on ollut jo vuosia eniten pelattu e-urheilupeli yli 25 miljoonalla pelaajalla kuukausittain.

Suhteellisen uusi peli Valorant on saavuttanut nopeasti valtavan määrän pelaajia ja haastaa CS:GO:n asemaa suosituimpana pelinä. Valorant julkaistiin vuoden 2020 kesäkuussa, ja jo yhden vuoden aikana peli keräsi noin 14 miljoonaa pelaajaa kuukausittain.

E-urheilusta tuttuja pelejä ei tarvitse pelata kilpailullisesti, vaan niitä voi pelailla myös rentona harrastuksena vaikka kaveriporukalla. Tosin e-urheilusta tuttujen pelien pelaamisen ohella omaan peliharrastukseen voi saada vaihtelua pelaamalla myös muita pelejä. Nykyään digitaalisia pelejä on saatavilla enemmän kuin koskaan, ja uusia pelejä tulee markkinoille päivittäin. Pelaamista varten ei välttämättä tarvitse edes hankkia tietokonetta tai konsolia, sillä pelaaminen onnistuu myös mobiilissa. Tosin raskaampien e-urheilupelien pelaaminen on sujuvampaa pelaamiseen optimoidulla luurilla kuin peruspuhelimella.

Digitaalisten pelien pelaaminen netissä voi olla hyvinkin sosiaalinen harrastus, jos pelejä pelataan reaaliajassa muiden kanssa. Lisäksi etenkin strategia- ja toimintapelien pelaamisella on todettu olevan monia myönteisiä vaikutuksia, kuten avaruudellisen hahmottamisen kehittyminen, keskittymiskyvyn paraneminen sekä ongelmanratkaisutaidon ja päättelykyvyn kehittyminen. Tosin on muistettava, että mahdolliset hyödyt koskevat kohtuullista pelaamista.

Podcastien kuunteleminen tai oman podcastin perustaminen

Podcastit ovat nousseet suosioon viime vuosina. Tilastoihin perustuvien arvioiden mukaan vuoteen 2024 mennessä podcasteja kuuntelee globaalisti jopa 505 miljoonaa ihmistä. Podcasteja kuunnellaan etenkin muun tekemisen ohella, minkä takia ne on helppo ottaa osaksi omaa arkea. Podcasteja kuunnellaan yleensä itseä kiinnostavista aiheista, ja monelle uuden oppiminen ja ajankohtaisten aiheiden seuraaminen ovat merkittäviä syitä podcastien kuunteluun.

Podcastien joukossa on jo lukuisia pelaamiseen ja myös e-urheiluun keskittyviä podcasteja. Myös muuhun digitaaliseen pelaamiseen liittyviä podcasteja on tarjolla. Mikäli podcasteja kuuntelee myös englanniksi, on kuunneltavaa huomattavasti enemmän. E-urheilusta kiinnostuneille podcastit tarjoavat muun muassa kiinnostavaa keskustelua peleistä, pelaajista ja e-urheilun kehityskuluista. Podcasteissa vierailee tunnettuja e-urheilijoita, jotka valottavat niin pelaajauraansa kuin yksityiselämäänsä. Podcastien kuuntelu on mainio tapa kasvattaa omaa tietämystä e-urheilusta ja saada moniulotteisempi kuva pelaamisesta.

Ne fanit, jotka haluavat itse osallistua keskusteluun, voivat perustaa oman podcastin joko yksin tai yhdessä aiheesta kiinnostuneen kaverin kanssa. Podcastin voi aloittaa kuka tahansa, ja harrastuksessa pääsee alkuun pienellä budjetilla ja minimaalisilla hankinnoilla. Podcastin tekemiseen tarvitaan tietokone, mikrofoni ja editointiohjelma sekä alusta, jolle podcast laitetaan kuunneltavaksi. Mitä ammattimaisemmin podcastin haluaa toteuttaa, sitä parempiin välineisiin kannattaa panostaa.

Ennen podcastin aloittamista on hyvä pohtia, mihin aiheeseen se keskittyy ja ketkä ovat podcastin kohderyhmää. Podcast on mainio tilaisuus toteuttaa omaa luovuutta ja paneutua itseä kiinnostaviin aiheisiin.

Read More
5 Parasta Ethereum Peliä
2 vuotta ago
0 397